Elin Nilsson

Störst skillnad är allt runt omkring"

När hon var sex år började hon spela fotboll i Sunderbyn. Nu är Elin Nilsson en av Assis främsta spelare och en viktig byggsten till att laget ligger femma i Elitettan.

22-åriga Elin Nilsson har tidigare spelat basket och tränat friidrott, men det slutliga valet föll på fotboll.

– Det var fotbollen som blev roligast. Jag märkte väl att jag var bra, och då blir det automatiskt lite roligt, säger Elin Nilsson.

Sedan 13-14-årsåldern har hon spelat i Notviken i division 1. Assi har kontaktat henne under flera år, men det var först inför den här säsongen som 22-åringen bestämde sig för att skriva på kontraktet.

 Notviken och Assi spelade i samma division, och det tar mer tid för mig att spela i Assi. Med tanke på pendlingsavståndet. Så det kändes inte som det var rätt för mig, inte förrän Assi gick upp i Elitettan.

Varför kändes det rätt då?

 Det var nästa steg i karriären, så att säga. Det var en ny division, med nytt motstånd. Då kändes det värt att lägga två timmar extra, som pendlingen tar, på träningar och tävlingar.

Hur mottogs du i laget?

 Väldigt bra. Vi var inte så många nya, utan de flesta hade hunnit bygga upp laget under flera år. Men jag kände direkt att de välkomnade mig och tog in mig i laget på ett fint och naturligt sätt.

Kändes det att laget hade gått upp till Elitettan?

 Det var väl inget jag tänkte jättemycket på direkt. Men det kändes att allting verkligen var på 100 procent allsvar. Alla ville samma sak och gick för att bygga upp förutsättningar att nå våra mål.

I och med uppflyttningen från Notviken i division 1 till Assi i Elitettan, så medkommer en hel del nya mönster. Motståndet blir svårare, matcherna tuffare och träningarna mer seriösa. Men den största skillnaden är inte just själva fotbollen, i alla fall inte enligt Elin Nilsson.

Jag hade aldrig trott att det skulle vara en sådan skillnad på allting runt omkring. Det är nästan den största omställningen från division 1. Det finns regler för allt i Elitettan. När vi måste lämna planen, vart intervjuer får ske, när vi måste lämna omklädningsrummet, hur vi ska värma upp, när vi ska värma upp. Ja, om det mesta. Det blev mer chockerande än själva spelet.

Att Assi öppnade sin första säsong i Sveriges näst högsta liga, det har redan skrivits in i historieböckerna. Då började allmänheten snegla upp mot allsvenskan.

 Det var inget vi hade minsta tanke på. Men när folk började prata om allsvenskan, så är det klart att man själv sneglade ditåt. Inte med tanke på att vi skulle ta oss dit, utan mer "Oj, går det så bra så folk tror vi kan ta oss dit?"

Efter de sju raka segrarna kom första förlusten för säsongen. Vilket följdes upp av ytterligare förluster, och oavgjorda matcher.

– Vi hade ju inte räknat med att vinna varje match, men det blev ju ändå lite tungt att inte lyckas ta tre poäng på några matcher.

Elin Nilsson är en av Assis främsta spelare och en stor anledning till att Assi nu ligger femma i tabellen. Hon gör mål ibland, men hennes främsta egenskap är att hon allt som oftast är på rätt ställe vid rätt tillfälle.

– Det känns jättekul att folk verkar uppskatta mitt spel. Sedan är det alltid svårt att veta vad folk gillar, men jag antar det har och göra med att jag är framåtdrivande spelare och är med och skapar lägen.

Vad vill du utveckla?

– Min spelförståelse kan alltid bli bättre. Den utvecklas för varje träning och varje match jag spelar.

Har du någon förebild inom fotbollen?

– Nja, inte riktigt. Inte som när man var yngre och hade idoler. Men då var det Hanna Ljungberg jag såg upp till. Nu kan jag mer kolla på andras spel och inspireras av det. Jag följer EM nu, och det finns många spelare i svenska landslaget som jag tycker har ett fint spel.

Den sista matchen på hemmaplan innan sommaruppehållet var mot Böljan. Det blev precis vad Assi behövde.

– Det var otroligt skönt att ta tre poäng, den känslan är svår att beskriva. Det var nästan som att jag hade glömt bort hur det kändes.

Matchen mot Böljan var också den sista matchen som 22-åringen spelade innan sommaruppehållet. När Assi skulle möta Uppsala på bortaplan för drygt en vecka sedan vaknade Elin upp halsont. ¨

– Jag vaknade typ en timme innan planet gick så jag följde med ändå. Men jag fick feber och kunde inte spela, jag var inte ens ombytt. Det kändes ju väldigt tråkigt. Jag hade väl kunnat bli sjuk dagen efter, men nej.

Om du får drömma, hur sammanfattar du då säsongen när den är slut?

– Då hoppas jag att vi har haft en bra höst, där vi fått ut vårt spel och krigat för varje poäng. Och självklart att vi är på säker mark och får spela i Elitettan också nästa säsong.

FAKTA

Namn: Eva Elin Lovisa Nilsson

Ålder: 22

Klubb: Assi IF

Position: Mittfältare

Favoritmat: Klyftpotatis och grillat kött

Dryck: Vatten

Serie: Skam

Artist: Beyonce

Låt: Fem fine frøkner

Bästa ämne i skolan: Svenska