Ledare

Olika utvecklingsfaser kräver olika ledare. ASSI IF är en fotbollsförening som ställer höga krav på ledare och tränare på alla nivåer inom föreningen.

Allmänheten ställer ibland högre krav på ASSI IF än på vissa andra föreningar. För att leva upp till dessa krav är det viktigt att varje ledare uppträder efter följande riktlinjer.

  • Att före match kontakta motståndare, att vid matchtillfället hälsa på motståndare och domare, samt att efter matchen tacka dessa för matchen.
  • Att under matchen inte protestera mot vare sig domare eller motståndare. Hjälpa domaren under matchen - diskutera det som behövs efter matchen.
  • Att under matchen på ett positivt sätt uppmuntra och dirigera spelarna.
  • Att bära ASSI IF:s träningsoverall vid alla tillfällen då man representerar föreningen. 

Föregå med gott exempel ! Tänk på att barnen inte gör som du säger, utan som du gör.

I nybörjarfasen (6 - 9 år) är målet att ha en tränare och en lagledare/tränare. Det är viktigare att ledarna på denna nivå är kloka "farsor/morsor", än kunniga fotbollstränare.
Utbildning: Målet är att ledarna går en grundkurs. Ledare bör också erbjudas en utbildning med inriktning på allsidig motorisk träning.

I inlärningsfasen (10 - 12 år) ska lagledaren/tränaren vara en "extrafarsa/morsa" som skapar god stämning, en varsam lärare och fotbollsentusiast. Med fördel kan den sociala "farsan/morsan" kompletteras med en tränare som har förmågan att visa tekniska övningar.
Utbildning: Målet är att tränaren går U1-kursen och erbjuds U2-kursen. Lagledaren erbjuds ledarskapsutbildning. Tränaren bör gå en utbildning med inriktning på allsidig motorisk träning. Dessutom rekommenderas en målvaktsträning.

I utvecklingfasen (13 - 16 år) ska tränaren vara erfaren och fotbollskunnig.
Utbildning: Målet är att tränaren har gått eller går minst steg 2-kursen för seniorer. Helst bör tränaren ha erfarenhet från senior- eller juniorträning. I övrigt bör lagledaren/tränaren ha gått eller gå minst U2. Tränaren bör gå en idrottsskadekurs.

I prestationsfasen (17 - 19 år) ska tränaren ha erfarenhet från seniorträning. Tränaren ska ha hög status, vara välutbildad och kunnig och bör också vara en god människokännare samt en uppmärksam "övertalare". Lagledaren/tränaren bör ha gått steg 2-kursen eller U3.
Utbildning: Målet är att tränaren ska ha gått eller gå en ledarskapsutbildning och en idrottsskadekurs. Tränaren bör vara en bra organisatör och människokännare.

ASSI IF bekostar alla ledares utbildning. Ledare ska förses med kursutbud och uppmuntras till utbildning. Utbildningen kan ske internt eller externt.