Nykomlingen Assi obesegrat - tackar hård fysträning

Jocke fystränare.

Fem matcher. Fem segrar. Assi IF, nykomling i Elitettan, har vänt upp och ner på både förhandstips och tabell. Sveriges nordligaste elitlag har besegrat Hovås Billdal, Holmalund, Östersund, Uppsala och Sundsvall. De toppar tabellen tillsammans med favorittippade Växjö.

- Det har börjat fantastiskt bra och det ger en väldigt bra känsla i laget, säger fystränaren och sportchefen Joakim Abrahamsson.

"Jocke" Abrahamsson var under fyra år förbundskapten för längdåkningslandslaget. Han byggde upp det framgångsrika herrlaget med Johan Ohlsson, Markus Hellner, Daniel Rickardsson & Co. Han var med om att vinna 15 mästerskapsmedaljer och det framgångsrika landslaget tog över ett hundra pallplatser i världscupen.

- En härlig tid, minns "Jocke". Jag brukar få frågan vad som var roligast i längdlandslaget, och visst gladdes man väldigt över guldmedaljer i OS och VM, men det roligaste var nog ändå att bygga upp ett skidlandslag, att ge åkarna förutsättningar att lyckas och att vi gjorde det tillsammans.

När "Jocke" slutade på skidförbundet 2012 var Assi snabbt framme med en förfrågan om att få utnyttja hans stora kunskap. Både inom fysträning, att utveckla individen och ledarskap.

- Det har varit väldigt lärorikt för mig. Tjejerna har underkastat sig den hårda träningen på ett bra sätt. De har ju sett vilket bra resultat de har fått och då är det förstås lättare att köra dom där tuffa löpningarna på vintern som inte är så roliga.

- Först och främst måste varje spelare ha en bra grund. Sedan är det ju rätt självklart att de måste träna för att orka göra många och snabba ruscher. Men vi försöker att anpassa träningen efter varje individ, och om varje individ blir starkare blir ju också laget bättre. Generellt tycker jag att spelarna är för dåligt tränade i Sverige, det finns mycket att utveckla där, anser Abrahamsson.

I alla segermatcher har Assi varit laget som sprungit mest. Favorittippade Uppsala blev överraskade av det tuffa motståndet.

- Vi har jobbat hårt och är förtjänta av varje poäng. Vi är en härlig grupp som gör jobbet. Sedan har vi underbara ledare som ger oss förutsättningar. "Jocke" är ju otroligt kunnig och proffsig i allt det han gör. Sen ger han oss tips och råd hur man ska agera i olika situationer, hur man ska tänka, hur man ska äta och vila. Fredrik är en engagerande tränare med stor fotbollskunskap, säger lagkaptenen Lina Henriksson som varit med hela vägen.

Den egna sportanläggningen Billerudkorsnäs Arena i Risögrund ligger bara en halvmil utanför Kalix, några inkast från Kalixälvens mynning ut till Bottenviken. Här samsas både damer och herrar, flickor och pojkar.

Inför säsongen 2014 valde herrlaget att dra sig ur div 2 för att ge större resurser till damlaget i div 1. Efter ett par smärtsamma kvalförluster tog man klivet upp i Elitettan i fjol efter två dramatiska matcher mot Bollstanäs. 0-0 i första bortamatchen följde upp av 2-1 hemma, sedan Moa Öhman nickat in segermålet i slutminuten.

Tränaren Fredrik Söderholm kommer nog aldrig att glömma kvalet och den glädje som infann sig när dramat var över. Äntligen!

- Jag tog över laget inför förra säsongen och målsättningen var glasklar; för upp laget i Elitettan! Vi vann varje match i serien och lyckades även vinna det gastkramande kvalet. Vi har faktiskt inte förlorat på 18 månader. Det har varit bra insatser i varje seriematch i år och det har varit rättvisa segrar, säger tränaren Fredrik Söderholm.

Det hade viskats en del om Assi innan seriestarten efter några bra träningsmatcher under våren. Att laget inte förlorat en seriematch (div 1 och kval) sedan 19 september 2015 ingav förstås respekt.

Men fem raka segrar, vem kunde tro det?

- Vi var väldigt bra förberedda inför seriestarten. Vi vill gärna vara det bollförande laget och vi ska springa mycket. Vi har ett extremt lagkollektiv där alla jobbar stenhårt – för varandra. Alla löper, både med och utan boll. Det behövs bara att två-tre spelare inte ger hundra procent så kan man åka på baklängesmål.

Laget består av fyra proffs: Christina Dineson (USA), Indira Ilic (Serbien), Fernanda da Silva (Brasilien) och Erin Craig (USA). Samtliga har varit i klubben i ett par år och bor i Kalix.

- Av 21 spelare bor 16 i närområdet. Resten i Luleå som ligger åtta mil ifrån. Förutom proffsen är alla från Norrbotten. De trivs här och de märker att de utvecklas. Vi brukar säga att vi inte ska följa en spelares utveckling utan att vi ska leda deras utveckling, säger Söderholm som gör andra året i Assi.

Lennart Wikström har varit ordförande i klubben i 40 år. Han minns 1979 då Assi spelade i norra div 1, dåtidens högsta serie. Det blev bara tre poäng på 14 matcher och laget är kvar på 100:e plats i maratontabellen. Bara Selånger (två poäng) och IK Kälarne (en poäng) är sämre.

Nu ligger man i delad serieledning och man har redan skapat sig ett litet försprång till Kalmar och AIK på några pinnar.

I nästa omgång väntar nykomlingsmötet med Västerås på bortaplan. I matchen efter kommer förra storklubben Umeå IK på besök på i Risögrund. Ett lag som den lilla bruksklubben inte ens fått träningsspela mot tidigare.

- Ja, det är ju rätt fantastiskt. För tio år sedan var de ju outstanding i Sverige och i Europa, de vann SM-guld och Champions League medan Assi harvade i div 1 och 2. Men med hårt och långsiktigt arbete kommer man långt och nu möter vi UIK i en seriematch, man tror knappt att det är sant, säger "Jocke" Abrahamsson.

När vi för Damallsvenskan på tal svarar tränare Söderblom snabbt men med norrländskt lugn:

- Vi har som målsättning att bli bland de åtta främsta. För att lyckas med det måste vi förbereda oss till hundra procent inför varje träning och match. En match i taget är vår filosofi.

Så var det med det!