Jocke – en mycket bra rekrytering

Joakim Abrahamsson fystränare för damlaget.

Inför år 2013 års säsong rekryterade klubben Joakim ”Jocke” Abrahamsson som fystränare till damlaget. Efter Jockes enorma succe inom skidlandslaget med OS i Vancover som höjdpunkt och dessutom boende i Kalix så togs en kontakt tidigt angående ett engagemang hos Assi IF. Anledningen var att höja lagets fysiska status men också att införa ”nytt tänk” med influenser från en tränare som arbetat på den allra högsta nivån inom ”sin idrott”. Så här i efterhand en fantastisk bra och lyckad rekrytering. Här följer Jockes egna ord som härrör från en intervju och samtal efter årets säsong.

 

  • Hur tog Du Dig an uppdraget – dvs direkt efter det avslutade uppdraget hos Svenska Skidförbundet – och ner till Assi IF;s damlag? Var det en tuff och svår omställning?

Jag tycker det blev en riktigt rolig omställning, dels har jag alltid försökt att jobba med individuella idrottare på samma sätt som man kan utveckla en grupp till ett bättre lag. Individer som tillhör ett lag har alltid ett ansvar att på ett stimulerande sätt bidra med sina kunskaper, sin inställning och attityd för att laget ska utvecklas. Jag upplevde en mycket positiv energi, inställning och vilja att jobba i en lärande miljö första gången jag träffade laget och detta gjorde valet enkelt att ta mig an uppdraget.

 

 

  • Fick Du läsa in fotbollspelandet ur fysisk aspekt – dvs ”hur de tränar och framförallt hur de bör träna”?

Ja jag har läst på en hel del forskning och annan litteratur om vilka fysiska krav som ställs på fotbollsspelare på elitnivå.

 

 

  • Hur tog spelarna emot Din fysiska träning? Har Du fått utbilda individen i ”fystänket”?

Jag har hela tiden jobbat med inställningen att vi ska ha en lärande miljö inom laget. Att nå högsta elit kräver ett hårt och kvalitativt arbete av spelare och om spelarna får förklarat för sig ”hur och varför” man ska jobba med olika moment i träningen så blir det alltid enklare att underkasta sig det arbete som krävs för att bli en bättre spelare.

 

 

 

  • Alltsedan Du blev fystränare så har Assi IFs damlag varit starka sista kvarten – är det Din förtjänst?

Spelarna ska glädjas åt detta och ta åt sig äran, de har verkligen jobbat hårt för detta. Däremot är det riktigt roligt att se att vi är ett lag som kan leverera ett bra arbete i över 90 minuter match efter match under hela året.

 

 

  • Enligt flera spelare så har vi fått den uppfattningen att Du är en mycket uppskattad ledare med stor integritet och respekt för individen. Spelarna har fått ett förtroende för ”dina träningar” som de vet ger bra effekt – vad säger Du om detta?

Kul att mitt bidrag som ledare/tränare uppskattas när det gäller att utveckla spelarna och laget. En viktig nyckel till skapa ett gott resultat i en grupp är att få deltagarna att bidra med positiv energi till varandra ” det jag ger till dig kan jag få tillbaka på ett annat sätt”

 

 

 

 

  • Nu hoppas klubben och spelarna på att Jocke skall medverka till att laget och individerna i truppen utvecklas vidare – kommentarer till detta?

Det vore riktigt intressant. Elitettan har ett högre tempo, hårdare spel så visst är det intressant att kunna förbereda spelarna för dessa krav.

 

 

  • Trivs Du i klubben och BillerudKorsnäs Arena? Kommer Du att tillsammans med de övriga ledarna göra laget tillräckligt bra för att bli ett Elitettanlag - dvs som utvecklas vidare till en ny nivå?

Jag trivs riktigt bra med klubben, laget, övriga ledare samt de sponsorer jag träffat under året. Vi är många som tillsammans kan lösa uppdraget att bli ett riktigt bra lag i elitettan.